Dünyanın önde gelen kuruluşu DeMac, Karadeniz’deki doğal gaz keşfini doğruladı!
Petrol ve Doğalgaz sektöründe dünyanın önde gelen rezerv değerleme şirketlerinden DeGolyer ve MacNaughton (DeMac), Türkiye’nin doğal gaz keşfini doğruladı.
İşte DeGolyer ve MacNaughton’ın açıklaması:
21 Ağustos 2020’de Tuna-1 kuyusu ile keşfedilen Sakarya Gaz Sahası ve 4 Haziran 2021’de Amasra-1 kuyusu ile keşfedilen Amasra sahasında toplam 540 milyar m3 üretilebilir rezerv hesaplanarak kamuoyu ile paylaşıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Karadeniz ultra derin deniz hidrokarbon aramaları kapsamında. .
BAĞIMSIZ BİR ÇALIŞMA YAPILDI
Paydaşımız, tüm bu rezerv talep çalışmalarının bağımsız bir firma tarafından değerlendirilmesi amacıyla DeGolyer ve Türkiye’den MacNaughton (DeMac) ile imzalanan anlaşma kapsamında Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarının rezerv değerlendirmesi için bağımsız bir sözleşme imzalamıştır. Petrol ve Doğalgaz sektöründe dünyanın önde gelen rezerv değerleme şirketleri 14 Aralık 2021 tarihinde çalışmalarına başlamıştır.
RESMİ OLARAK BİLDİRİLDİ
Sakarya Projesi tarafından hazırlanan ve rezerv hesaplamaları yapılan üç boyutlu sayısal rezervuar modeline dayalı saha imar planı DeMac’in detaylı incelemesine sunuldu. DeMac’in yaptığı değerlendirmeler sonucunda Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında “yerinde gaz” ve “üretilebilir rezerv” miktarları resmi olarak raporlanıyor.
TOPLAM 1 TRİLYON METREKÜP
Tüm bu değerlendirmeler sonucunda DeMac, saha bazlı imar planı ve ekonomik modele ek olarak Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında toplam 1 Trilyon m3 yerinde gaz ölçümünü onayladı. Amasra bölgesinde açılması planlanan tespit kuyuları ile yerinde gaz ölçümünün en üstte güncellenmesi öngörülmektedir.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MUSTU’YA VERİYOR
“Zaman içinde yeni keşiflerle bu alandaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Şu anda yerli doğal gazımızı 2023’te milletimizin hizmetine sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Gemileri görüyorsunuz. Bunlar sondaj gemileri. 2 tane de sismik ünite var.Bir kısmını da başladık, bitirdik.Sadece deniz yetmez kara olur dedik.Karada bulunca ‘burada bir şey yok’ dediler. beton atıyorlardı.Şimdi hepsini hayata döndürdük.
Bu arada Sakarya doğalgaz sahasında da yeni sondajlar yaptık. Fatih Sondaj Gemimiz, Cumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde 29 Ekim’de Çaycuma-1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasına göre yürüttüğü titiz çalışmalar sonucunda , Milletimizle bir haberi daha paylaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti.
Açacakları yeni tespit kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini beklediklerini ifade eden Erdoğan, “Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik alanlarda da benzer keşiflere kapı aralayacak. En kısa sürede yeni sondajlara başlayacağız. toplanan bilgileri analiz ettikten sonra mümkün.” söz konusu.
Karadeniz gazıyla ilgili bir diğer güzel haberin de eski rezervin yeniden değerlenmesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Dünyanın en uzman ve en güvenli rezerv değerleme şirketi, sahada açtığımız 13 kuyunun üç boyutlu modellerini üretti. Bu modellere dayalı verilerin detaylı analizi sonucunda daha önce açıklanan 540 milyar metreküp rezervimiz ortaya çıktı.” 652 milyar metreküp olarak revize edildi.Böylece Karadeniz Çaycuma’daki gaz rezervimiz 170 milyar metreküp artarak 1’deki yeni keşfimizle toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. kuyu sayısı, boru ölçüsü, sahada kullanılacak kompresörler gibi unsurlarla belirlenecek.Burada bulduğumuz gazı Sakarya sahasına bağlayarak milli gaz sistemimize entegre edeceğiz.
Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesi ile bugün Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gaz uluslararası piyasalarda 1 trilyon doları buluyor. Onun için 2023 çok önemli. Hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik değerini 85 milyonla ülkemize kazandırmış olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde iki sismik araştırma ile birlikte Karadeniz’de daha fazla arama kuyusu açacağız. Bununla yetinmeyeceğiz, Akdeniz’deki arama faaliyetlerimize de ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve milletimizin desteğiyle 2023 yılı ve sonrasında yeni söylentilerle kamuoyunun karşısına çıkmayı temenni ediyoruz.”