Kuzey Kore, nükleer kapasiteli ‘su altı insansız hava aracını’ yeniden test ettiğini duyurdu
Kuzey Kore, donanma gemilerini ve limanları imha etmek için tasarlanmış, denizaşırı ülkelerde kullanılabilen ve aynı zamanda nükleer kapasiteye sahip bir “su altı insansız hava aracını” yeniden test ettiğini duyurdu.
Test, Güney Kore, ABD ve Japonya’nın nükleer temsilcilerinin Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesini artırma çabalarını görüşmek üzere başkent Seul’de bir araya gelmesinden bir gün sonra gerçekleşti.
Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkez Haber Ajansı’nın (KCNA) haberinde, Korece’de “tsunami” anlamına gelen “Haeil-2” adlı su altı insansız hava aracının, denemesinin ardından 71 saatten fazla su altında kaldığı belirtildi.
İHA’nın liman kenti Tanchon yakınlarındaki sularda model savaş başlığını başarıyla vurduğu haberde, silahın “ölümcül saldırı kabiliyeti” ile 1000 kilometre içindeki hedefleri vurabileceğini kanıtladığı kaydedildi.
Geçen ay iki kez denendi
Kuzey Kore, denizaşırı ülkelerde kullanılabilecek ve aynı zamanda nükleer kapasiteli bir “radyoaktif tsunami” yaratabilecek “Haeil-1” adlı bir su altı insansız hava aracını geçen ay iki kez test etmişti.
İHA’nın “süper ölçekli bir radyoaktif tsunami oluşturarak düşman gemilerine ve limanlarına saldırmak için tasarlandığı” iddia edildi.
Kuzey Kore’nin geliştirdiğini iddia ettiği en son silah, ABD kıyı şehirlerini yok edebilecek radyoaktif okyanus dalgaları ve nükleer tsunamiler üretebildiği iddia edilen Rus Poseidon torpidolarına benzeyecek şekilde fiyatlandırılıyor.
Güney Kore ordusu, Kuzey’in “Haeil-1” hakkındaki iddialarını “abartılı veya uydurma” olarak nitelendirmişti.
2022’de Kuzey Kore, BM, ABD, AB ve komşu ülkelerden gelen bir dizi yaptırıma rağmen, 90’dan fazla kıta ortası balistik füze fırlatarak bir yılda ateşlenen en yüksek füze sayısına ulaştı.
Yılbaşından bu yana 11 farklı fırlatma etkinliğinde 30’a yakın füze testi gerçekleştirildi.